Category Archives: ИСТРАЖУВАЛКА

Зошто повеќето цртани јунаци се со жолта боја?!

Сунѓер Боб, Симпсонови, птичката Твити, Вини Пу и уште многу цртани јунаци се поврзуваат со жолтата боја. Зошто токму оваа боја најчесто се користи кога се замислуваат ликовите од цртаните и анимираните филмови? Една од можните причини е теоријата на боите, со контрастите на боја во однос на боја, светло-темно, топло-ладно, но ова звучи премногу…

http://minivesti.mk/zoshto-poveketo-tsrtani-junatsi-se-so-zholta-boja/

Од кога се пишуваат писма?!

Живееме во време на интернет, мобилни телефони и компјутери каде пораките се испраќаат во дел од секунда. Денес е многу лесно да комуницираме со другарчињата, а уште полесно е да останеме во контакт со роднините во странство. Но, ова не било баш лесно во времето кога растеле нашите родители. Дали некогаш сте напишале или добиле…

http://minivesti.mk/od-koga-se-pishuvaat-pisma/

Зошто дуваме свеќички?!

Родендените се одлични! Секоја година, денот кога сме родени е денот кога добиваме подароци , дуваме свеќички, јадеме торта и се забавуваме со другарчињата и семејството. Денес е нормално да се слави роденден, но не било секогаш така. Во античко време, иако родендените биле споменувани, не се практикувала нивна прослава. Тие биле резервирани само за…

http://minivesti.mk/zoshto-duvame-svekichki/

Дознајте ја историјата за тортите

Сите сакаме торти. Тие се омилениот десерт на децата, но и возрасните. Едно парче торта е доволно да ни го разубави денот и да ни искраде насмевка на лицето. Тората е еден вид леб или храна слична на лебот. Во поново време, тоа најчесто претставува благ, печен десерт збогатен со најразлични состојки. Порано, тортата всушност…

http://minivesti.mk/doznajte-ja-istorijata-za-tortite/

Кој ги создал возовите?

Возот е омилена играчка на многу деца во светот. Но, играчката всушност е реплика на вистинските големи возови кои стојат на железничките станици, се движат по шини и пренесуваат патници или товар од едно до друго место. Се започнало пред 200 години, кога чичко Ричард Тревитик од Британија го создал првиот воз. Од тогаш па…

http://minivesti.mk/koj-gi-sozdal-vozovite/

Креативни идеи со есенските лисја

Жолтата кралица есента со себе донесе многу жолти лисја, кои може да ги искористиме за играње по дома. Заедно со вашите родители или другарчиња направете креативна работилница, во која ќе создадете животинско царство од есенски лисја. За овој проект ќе ви бидат потребни суви листови во различни големини и бои, лепило, лист хартија на која…

http://minivesti.mk/kreativni-idei-so-esenskite-lisja/

Kако да направите куќичка за птици!

Птиците во зима заминуваат на југ, но има и такви кои остануваат во нашите краишта. За нив би било одлично доколку направиме куќички во кои би живееле. Куќичките за птици можат да имаат различен облик и да се направат од различен материјал. Можат да се постават во градини, дворови и шуми. При изработката на куќичките…

http://minivesti.mk/kako-da-napravite-kukichka-za-ptitsi/

Како настанува виножитото?!

Виножитото е една од најубавите појави во природата, а човекот долго време се прашувал што е тоа и како настанува. Се појавува после дождот, има седум бои и е вистинска магија на небото. Но, како настанува? Виножитото настанува кога на еден дел од небото врне, а на другиот грее сонце. Кога сончевите зраци поминуваат низ…

http://minivesti.mk/kako-nastanuva-vinozhitoto/

Како настанала популарната касичка-прасе?!

Од моментот кога човекот почнал да користи монети, тој се обидувал да ги скрие за да ги заштеди. Низ историјата, луѓето ги чувале парите во глинени, камени или дрвени садови. Бидејќи тогаш не постоеле банки, парите ги криеле во ќупови закопани во земја, во под, на кров или во ѕид. Како поминувале годините така се…

http://minivesti.mk/kako-nastanala-popularnata-kasichka-prase/

Зошто птиците за време на зимата се селат на југ, кога заминуваат и како знаат каде треба да одат?

Многу животни не ја поминуваат зимата на едно исто место, тие се селат во топлите краишта. Најпознати преселници се птиците. Тие не се селат поради ладното време, кое инаку би го преживеале, туку поради немањето храна. Повеќе од 60% од птиците во нашата земја се преселници. Во зависност од видот, тие патуваат самостојно или во…

http://minivesti.mk/zoshto-ptitsite-za-vreme-na-zimata-se-selat-na-jug-koga-zaminuvaat-i-kako-znaat-kade-treba-da-odat/

ПРОДУКЦИЈА: