Category Archives: ИСТРАЖУВАЛКА

Како се прават мастиките за џвакање?!

Мастиките за џвакање денес ги има во различни облици, со различни вкусови, дури и бои… но, како се прават мастиките? Мастиките за џвакање се производи составени од гума, додаток за омекнување и згуснување, арома, бои и конзерванси. Основната состојка „гума“ може да биде природна или синтетичка. Гумата во мастиките за џвакање денес е од синтетички…

http://minivesti.mk/kako-se-pravat-mastikite-za-dhvakane/

Што навистина е ураган?

Ураганите се метеоролошка појава која се состои од брзи ветрови со дожд. Темните облаци и ветрот го најавуваат ураганот, кој во разорната патека може да помине повеќе илјади километри. Ураганите може да предизвикаат торнадо, грмотевици или силни ветрови, траат по неколку недели и се опасни по животот на луѓето. Ураганите се најголемите бури, а воздушниот…

http://minivesti.mk/shto-navistina-e-uragan/

Барби, една од најомилените кукли во светот

Поминаа цели 56 години откако Рут Хендлер, мајката на Барби, ја создаде куклата која стана светска ѕвезда. Првиот модел е направен од хартија специјално за ќерката на Хендлер, а куклата името го добива токму по неа или Барби, скратено од Барбара. Така во 1959 година на возраст од 20-години е родена Барби. Таа има долги…

http://minivesti.mk/barbi-edna-od-najomilenite-kukli-vo-svetot/

Каде и како настанал авионот?!

Човекот отсекогаш сакал да лета како птица. Првиот вистински лет бил кога човекот од карпа или од дрво скокнал на земја, но тоа било кратко летање удолу, а не кон небото. Генијалниот сликар, писател и пронаоѓач, Леонардо Да Винчи во 15-от век го измислил падобранот, но и тоа било паѓање само забавено. Тој го измислил…

http://minivesti.mk/kade-i-kako-nastanal-avionot/

Светскиот ден на плишаното мече

Плишаното мече со децении е една од најпопуларните играчки кај децата, но и во срцата на возрасните знаат да имаат посебно место. Најчесто ги добиваме на подарок, а веднаш стануваат наш верен пријател. Со нив јадеме, спиеме, си играме, а 9-ти септември е светскиот ден на плишаното мече. Плишаните мечиња се прават од различни материјали,…

http://minivesti.mk/svetskiot-den-na-plishanoto-meche/

Како настанала топката?

Топкака како форма се користи насекаде. Во фабрики, во домаќинство, во речиси секоја работа на возрасните. Но нас денеска не интересира само топката за играње. А со топка се играло од секогаш. Од кога постојат луѓето, играат со топка. Прво тркалале разни работи од природата што биле округли, а потоа почнале и сами да ги…

http://minivesti.mk/kako-nastanala-topkata/

Како некогаш изгледале детската количка, цуцлата и седиштето за автомобил?

Дали знаете како некогаш изгледале основните работи кои и денес им се потребни на децата, но и на родителите, како на пример цуцлата, количката, шишето за млеко… Но, како тие навистина изгледале на почетокот? КОЛИЧКА Првата детска количка е конструирана во 1733-та година од страна на архитектот Вил Кент. Таа требала да служи само како…

http://minivesti.mk/kako-izgledale-nekogas/

ПРОДУКЦИЈА: