Каде и како настанал авионот?!

Човекот отсекогаш сакал да лета како птица. Првиот вистински лет бил кога човекот од карпа или од дрво скокнал на земја, но тоа било кратко летање удолу, а не кон небото.

Генијалниот сликар, писател и пронаоѓач, Леонардо Да Винчи во 15-от век го измислил падобранот, но и тоа било паѓање само забавено. Тој го измислил и првиот хелихоптер кој всушност не полетал, но тоа било важна идеја. Во историјата на авионите важен е 17-ти декември 1903-та година.

Тој датум двајца англичани, браќата Орбил и Вилбур Рајт, со својот авион летале 12 секунди и прелетале 37 метри. Во текот на денот тие се обиделе со уште три лета, а најголгиот од нив изнесувал 260 метри. Тоа летало имало труп, крила, опашка и тркала и навистина можело да се нарече авион бидејќи личело на прица која на латински се вика авис. И оние први 37 километри колку што прелетал биле само почеток.

Оттогаш се направени авиони што летаат над илјадници километри и превезуваат 400 патници, а може да пренесат и огромен товар, да слетаат на земја и на вода.

Пронаоѓањето на авионот ги поттикнал научниците да измислат и вселенско летало коа го однесе човекот на Месечината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ПРОДУКЦИЈА: